+421 917 415 196info@anserini.sk

BIO ZELENÁ A PRAŽENÁ KÁVA

Zrná zelenej kávy obsahujú vysoké množstvo kyseliny chlorogénovej a prírodných antioxidantov, ktoré sa pražením pri vysokej teplote z kávy strácajú. Kyselina chlorogénová urýchľuje metabolizmus tukov a cukrov, čo spôsobuje rýchlejšiu látkovú výmenu, ktorá podporuje zdravú telesnú hmotnosť, udržiavanie prijateľného množstva tuku v organizme, zdravé fungovanie kardiovaskulárneho systému a normalizuje hladinu cukru v krvi. Rozdiel oproti klasickej praženej káve je ten, že v zelenej káve ostávajú biologicky účinné látky (polyfenoly) a zároveň aj kofeín. Chuťovo sa však zelená káva odlišuje od klasickej praženej kávy. Preto okrem 100% bio zelenej kávy ponúkame aj zmes 50% bio zelenej kávy a 50% bio praženej kávy. Táto bio káva (s prívlastkom Dark Blend) si zachováva tradičný chuťový profil praženej kávy a zároveň pozitívne účinky zelenej kávy. 

Vzhľadom na prílišnú tvrdosť zŕn zelenej kávy (oproti praženej), je v domácich podmienkach prakticky nemožné ju zomlieť, preto ju ponúkame iba v mletej forme.

Zelená káva, bio zelená káva, bio arabica, bio káva, bio green coffee, green coffee, pražená zelená káva

V našej ponuke nájdete zelenú kávu výlučne v BIO kvalite, čím svojim zákazníkom zaručujeme kvalitu a čistotu produktu.

Zelená káva, bio zelená káva, bio arabica, bio káva, bio green coffee, green coffee, pražená zelená káva

BIO GREEN COFFEE

obsahuje 100% zelenej, pranej, mletej BIO Arabiky, v ponuke aj s príchuťou škorice.

Zelená káva, bio zelená káva, bio arabica, bio káva, bio green coffee, green coffee, pražená zelená káva

BIO GREEN COFFEE – Dark Blend

obsahuje 50% zelenej, pranej, mletej BIO Arabiky a 50% praženej, mletej BIO Arabiky. Táto varianta ponúka možnosť pitia kávy s tradičným chuťovým profilom tak ako ju poznáme, napriek tomu si však zachováva pozitívne účinky zelenej kávy. V ponuke je tiež s príchuťou škorice a kardamonu.

BALENIE

Produkty rady BIO GREEN COFFEE predávame v 200g baleniach, zomleté vhodne najmä na prípravu alternatívnym spôsobom, ako napríklad filtrovaním, vo FrenchPress-e, ale aj na prípravu klasickej zalievanej kávy.

Na prípravu Espressa v pákových kávovaroch Vám ponúkame edíciu DarkBlend, balenú v 7g E.S.E.POD-och.

Kompletnú ponuku našich produktov nájdete v sekcii – PRODUKTY.

Zelená káva, bio zelená káva, bio arabica, bio káva, bio green coffee, green coffee, pražená zelená káva

PRAŽENÁ KÁVA

Značka ANSERINI je orientovaná najmä na jednodruhové plantážne kávy z viacerých kútov sveta. V našej ponuke nájdete arabiky z oblastí ako napríklad: Guatemala, Republica Dominicana, Honduras, či Ethiopia a Colombia.
V bezkofeínovej verzii si môžete dopriať napríklad kávu z Mexika.

Všetky naše jednodruhové plantážové kávy predávame už zomleté v 7 gramových E.S.E.POD-och, každý samostatne balený v ochrannej atmosfére. Tento druh obalu zamedzuje jej oxidácii, strate arómy a bráni pôsobeniu svetla a slnečného žiarenia.

Zrnitosť mletia predurčuje túto kávu na prípravu v jednoúčelových kávovaroch na E.S.E.POD-y, prípadne v klasických pákových kávovaroch. Pre kaviarne a gastro-prevádzky máme v ponuke zrnkovú zmes v 1 kg balení, zloženú z časti robusty a viacerých druhov arabík, za účelom dosiahnutia vyváženej chuti a príjemnej horkosti.

Pražená káva, Anserini, Green Coffee

Kompletnú ponuku našich produktov nájdete v sekcii – PRODUKTY.

Zelená káva, bio zelená káva, bio arabica, bio káva, bio green coffee, green coffee, pražená zelená káva

Pôvod, história a zber kávy

Káva je plod kávovníka a je to tiež nápoj vyrobený z kávových zŕn. Pravlasťou kávy je Etiópia, odkiaľ ju do Európy rozšírili Holanďania a Taliani. Pestuje sa po celom svete, najviac však v oblasti rovníka, kde sú ideálne podmienky na jej rast.

Na svete nájdeme niekoľko stoviek druhov kávovníkov, najznámejšie sú však dve: Coffea Arabica a Coffea Canephora (tzv. Robusta).
Arabica sa dopestuváva najviac v strednej a južnej Amerike, prípadne v Afrike či Austrálii. Robustu nájdeme najmä v Ázii a Afrike. Kvety kávovníka sú bielej farby, pripomínajúce jazmín. Po 32 hodinách kávový kvet odkvitne a 7-9 mesiacov trvá dozretie plodu. Svetová produkcia kávy je cca. 7 miliónov ton ročne. Kávovník môže súčasne kvitnúť a mať aj zrelé aj nezrelé plody, čo umožňuje zrelé plody zbierať viackrát do roka.

Zrelé bobule kávovníka sú tmavočervenej až fialovej farby a pripomínajú naše čerešne. Plody vajcovitého tvaru pod šupkou v dužine ukrývajú dve zelené, tvrdé semienka – kávové zrná. Plody kávovníka menia farbu od zelenej (nezrelý plod), cez žltkastú až po tmavočerveno-fialovú (vhodný k zberu).

Pražená káva, Anserini, Green Coffee

Praženie kávy

Počas praženia mení káva svoju chemickú štruktúru. Každá káva potrebuje inú teplotu a inú dĺžku praženia. Teplota sa mení aj počas samotného procesu praženia. Najzložitejšou úlohou je nájsť správny pomer teploty a času. Dôležitá je aj vlhkosť zelených kávových zŕn, vlhkosť a tlak vzduchu.

Každá pražička má v hornej časti tzv. lievik, kam sa nasypú zelené zrná. V tejto chvíli musí byť pražička zohriata na vysokú teplotu. Odtiaľ putujú zrná do bubna, ktorý sa po celú dobu praženia točí, aby sa nepripálili. Praží sa prúdom horúceho vzduchu a celé praženie trvá 10-15 minút, v závislosti od teploty a požadovanej intenzity výslednej chuti.

Upražená káva sa musí schladiť a necháva sa 3-4 dni odstáť. Následne sa balí do vriec – žokov. Pri pražení vzniká chemický proces pyrolýza, kde zelené zrnko o 40 percent naberie objem, stráca hmotnosť a vodu. Cukry sa čiastočne karamelizujú a tuky sa rozpadávajú. Vzniká kávový olej, tzv. kafeol, ktorý dodáva káve správnu chuť a vôňu.